Over mij

Inge Zwolle

Als jong meisje tekende en schilderde ik al graag, het liefst dingen uit de natuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik op mijn twintigste naar de kunstacademie in Arnhem ging, omdat ik een carrière in het schilderen ambieerde.

Na twee jaar studie ging mijn leven een andere kant op. Ik kreeg kinderen en moest uiteindelijk alleen voor ze zorgen. Als personeelsadviseur leerde ik niet niets over schildertechnieken maar wel over ups en downs in het leven.

Het verlangen naar schilderen bleef en zodra het kon heb ik dit weer opgepakt. Ook nu wilde ik mezelf goed voorbereiden en zo kwam ik terecht op de driejarige basisopleiding van de Academie voor Realistische Schilderkunst in Deventer. Hierna heb daar ook nog enkele jaren masterclasses gevolgd.

Intussen ben ik al weer jaren bezig als zelfstandig kunstenaar. Mijn belangstelling is breed, mijn techniek is het fijnschilderen, mijn onderwerpen zijn stillevens, dieren en portretten. Ik besteed veel aandacht aan compositie om een boeiend beeld te krijgen. Erg belangrijk daarin is de lichtval: op mijn manier speel ik met licht en schaduweffecten en creëer een interessant beeld met bijvoorbeeld tomaten, aardbeien, glaswerk, servies enzovoort. Mijn schilderstijl is tijdrovend, want ik houd erg van een mooie ‘stofuitdrukking’. Ik wil graag overbrengen hoe bijzonder de kleur en het velletje van de tomaat en de pitjes en de glans van de aardbei zijn.

Ik blijf mijzelf vernieuwen: ik probeer de compositie verder te vereenvoudigen, ik heb (dat is niet tegenstrijdig) grotere werken gemaakt, tot wel 90x120 cm. Na aandringen van geïnteresseerden ben ik begonnen portretten te schilderen, waarbij mijn mensenkennis me goed van pas komt. Zo schilderen is iedere keer weer een ontdekkingstocht.

Inge