Portret in opdracht

portretcollage

Klik op een portret voor bijbehorende informatie

Een foto van een dierbare is mooi, maar een geschilderd portret is echt iets speciaals. Een olieverfschilderij is een bezit voor vele generaties. Zeker in mijn fijnschildertechniek waardoor alle aandacht alleen naar het onderwerp gaat.

Als basis werk ik vanaf een foto die het gezicht en de gewenste gezichtsuitdrukking zo duidelijk mogelijk weergeeft. De omgeving van de geportretteerde, de ‘rest’ van het schilderij, kan aan alle wensen aangepast worden. Ik wil graag gezamenlijk met de opdrachtgever een plan maken voor een schilderij, waarin onder andere het karakter van de persoon goed naar voren komt. Van mijn kant is dit een open gesprek, een gezamenlijke zoektocht.

samen met u maak ik een opzet

Het kan van toegevoegde waarde zijn om het beeld verder te verpersoonlijken of te versterken door mooie sieraden, bijzondere stoffen of andere kenmerkende attributen toe te voegen. Uit een foto kunnen ook elementen weggelaten worden, denk aan een bril of een ongewenste achtergrond. Zo kan een portret een bijzonder bezit worden waar men lange tijd plezier aan beleeft.

Het portret kan van uzelf zijn, uw geliefde, een kind of bijvoorbeeld uw ouders. Ook een postuum portret behoort tot de mogelijkheden.

Kinderportretten

De originele foto is eigenlijk een paar seconden te laat is genomen. Wat de foto toch heel goed bruikbaar maakte, is de gezichtsuitdrukking, die heel kenmerkend is voor de toen zesjarige jongen die de wereld aan het ontdekken is en even nog niet weet wat hij ervan moet denken.

De regenjas is een belangrijke sfeerbepaler voor dit portret en benadrukt het onwennige buitenzijn. De verdere achtergrond heb ik vaag groen geschilderd om zo het onderzoekende element in zijn karakter te benadrukken.

Het standpunt van de foto en van het schilderij is volwassen ooghoogte, waardoor enerzijds het onschuldige open gezicht van een zesjarige jongen zichtbaar wordt, anderzijds is de gezichtsuitdrukking zodanig specifiek, dat familie en vrienden hem er onmiddellijk in herkennen.  Voor iemand die hem niet kent, zit er genoeg spanning in het schilderij om het beter te willen bekijken. En de zesjarige zelf? Ook hij is er blij mee.

Bij deze portretten heb ik de drukke achtergrond van de foto’s vervangen, bij het meisje is de kleur van haar ogen bepalend voor het hele portret geworden. Haar oudere broertje is echt een jongen  met zijn binnenpretjes, stoere kuif en dito T-shirt. Enerzijds is duidelijk dat het nog jonge kinderen zijn, anderzijds tonen ze ook al hun eigenheid. Samen met hun oma ben ik tot deze composities gekomen.

Vrouwenportretten

Er is gekozen voor een beperkt en ingetogen kleurenpalet en een ‘wolkige’ stijl in de achtergrond. Toch straalt deze vrouw grandeur uit door haar handschoenen, hoofdtooi en niet te vergeten haar prachtige wimpers. De blik is afwezig en dromerig naar buiten gericht.

(geschilderd naar voorbeeld van Jacob Collins)

Een portret kan dezelfde kracht behouden zowel in kleur als ook in zwartwit. Hier is te zien dat beide uitvoeringen hun charme hebben. Het kleurportret is kwetsbaar, het zwartwitportret is stoerder.

Afrikaanse vrouw, 35x35 cm, olieverf op paneel

Dit portret is verrijkt met echt bladgoud om de uitdrukking ervan te verscherpen. Scherp en strak. Daarnaast is haar schouderbandje een weliswaar klein maar o zo belangrijk detail.

Mannenportretten

Juist onbewuste elementen spelen een belangrijke rol bij een portret. Zo is het bij een zorgverlenend beroep belangrijk dat de afgebeelde persoon een benaderbare uitstraling heeft. Daarom is de keuze voor zwartwit met één kleuraccent gemaakt, en is de afgebeelde gekleed in een informeel shirt. Met deze man heb ik overleg gehad ver de hoeveelheid rimpels (hij) en levenswijsheid (ik) er zichtbaar mag zijn.

In deze tijd waarin echt veel verandert, kan het zichtbaar maken van een nieuw image een belangrijke motivatie zijn. Tegenwoordig is casual in velerlei opzichten waard om als mogelijkheid te overwegen.  Bij een formeler portret van een man kan het een goede keuze zijn om aan te sluiten bij de kleur van een bedrijfslogo, of om het portret te omgeven met zakelijk blauw en wit als accentkleur.

Veel mannen willen zichzelf niet zo graag (laten) afbeelden, maar voor hun bedrijf of hun beroep is het vaak wel belangrijk dat ze ‘in beeld’ gebracht worden. Een portret kan ook een eerbetoon zijn aan grondleggers of stichters van een bedrijf of organisatie. Hiermee kun je continuïteit en vooruitgang uitstralen, op een tijdloze maar ook moderne manier.  De uitdaging is om in zo’n portret zowel de persoonlijkheid als functie goed weer te geven.

Wat kun je verwachten van een portret van je zoon? De schilder kent hem niet, heeft hem zelfs nooit ontmoet. Alleen een foto van bijna 10 jaar oud, wel een mooie foto  trouwens. De foto is door Inge gekozen omdat deze energie en kracht uitstraalt, zonder agressie. Ja zo kennen wij onze zoon.

Het was spannend om het portret te gaan zien. We hadden geen opdracht gegeven, geen verwachtingen. Wow! Bij de eerste aanblik al, zo treffend zijn blik, de mond, de jongen die hij toen nog was. Dit is Jesse! Van toen maar ook van nu. Het is een heel bijzonder schilderij waar we heel blij mee zijn! Inge, dank! Tineke (de moeder)

Heeft u belangstelling? Neem contact op!

 

Scroll naar boven